• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Welkom in de boomgaard!
  • Rassen
  • Kaart
  • Voorzieningen
  • Informatie

Informatie

 
In de Heinose dorpsboomgaard zijn een dertigtal fruitbomen te vinden. Dit mooie stukje landschap is toegankelijk voor iedereen, jong en oud, inwoner en toerist. In deze collectieboomgaard staan bijzondere hoogstam­fruitbomen. Als werkgroep hebben we gezocht naar oude zeldzame rassen: de zogenoemde ‘vergeten rassen’.

 

Vergeten rassen

 
Deze oude rassen worden vergeten omdat deze niet interessant zijn voor ‘productie’. Ze leveren minder opbrengst of hebben een kortere houdbaarheid van het fruit. U vindt bij ons bijvoorbeeld nog de Notarisappel en de Sterappel. Behalve appel- en perenbomen staan er enkele andere fruitbomen en bessenstruiken. U vindt bij ons de mispel, pruim, rode en zwarte bes, kruisbes en jostabes. Ook groeien hier een tamme kastanje en twee soorten walnoten.

 

Aantrekkelijk leefgebied

 
Voor een natuurlijke balans creëren we hier voor allerlei dieren een aantrekkelijk leefgebied. Zo staan er vier lindes, die interessant zijn voor bijen en hommels. De wilde bijen vinden een plekje in het insectenhotel. Andere hotelgasten zijn lieveheersbeestjes en vlinders. Zij zullen dit insectenhotel vooral gebruiken om te overwinteren. Voor de ‘gewone’ honingbijen heeft de plaatselijke bijenvereniging een bijenstal gebouwd. Een takkenril biedt bescherming aan egels en muizen. En de buizerd kan zijn plek vinden op één van de roofvogelpalen.

 

Vogels en insecten

 
Ook aan vogels en andere insecten is gedacht. De boomgaard is bij de aanleg ingezaaid met een zaadmengsel voor bloemrijk grasland. Op de hoge schrale delen is daarnaast een mengsel van inheemse akkerkruiden gezaaid. De bloemen leveren voedsel aan vlinders, de zaden aan vogels. Door de hoogteverschillen in de boomgaard, zullen er verschillen in begroeiing ontstaan. De verschillen tussen nat en droog of schrale en voedzame grond zorgt voor een grotere diversiteit aan vegetatie. In de greppels aan de zijkant blijft het regenwater staan, waardoor andere soorten planten en dieren aangetrokken worden. Deze zandrijke laagtes zijn een broedplaats voor zaden die komen aanwaaien.

 

Mens en dier

 
De dorpsboomgaard is er voor mens en dier. Om voor iedereen een prettige omgeving te creëren, hebben we een paar spelregels:

* Geniet van wat u ziet. En zorg dat anderen dat ook kunnen blijven doen.

* Blijf voor een wandeling op de (gemaaide) paden.

* U mag gerust een rijpe appel (of peer) oprapen of plukken. Het meenemen van grote hoeveelheden is niet de bedoeling.

* Laat geen afval achter.

* Honden houden we graag buiten de boomgaard.

 

Het project

 
De Dorpsboomgaard Heino is tot stand gekomen door de inzet van de Stichting Duurzaam Heino in samenwerking met Plaatselijk Belang Heino, ondersteund door Landschap Overijssel en de Gemeente Raalte. Grondbewerking en aanplant van bomen en struiken zijn mede in opdracht van projectontwikkelaar Synchroon uitgevoerd door Hartkamp Groentotaal, die de boomgaard in december 2016 heeft opgeleverd. Het onderhoud wordt gedaan door de Gemeente Raalte en de Werkgroep Dorpsboomgaard.

 

 

Deze website is ontwikkeld door Studio nenontwerp. Veel tijd en aandacht hebben we aan de vormgeving, bouw en ontwikkeling besteed. Zonder de inzet en research van de leden van de werkgroep was dit niet gelukt! Tips? studio@nenontwerp.nl

 

 

© 2023 design: studio nenontwerp
Ontwerp, vormgeving en technische realisatie
Studio nenontwerp  -  www.nenontwerp.nl
Contact
Martin van Wijngaarden
studio@nenontwerp.nl
M 06 1665 0665