De Rode tulpappel dankt zijn naam aan de vorm van zijn vruchten. Als je hem aan het steeltje vasthoudt en omkeert lijkt het precies een tulp die op het punt staat open te gaan. Het is een heel oud ras. Hij werd al beschreven in de zeventiende eeuw. De appel is vroeg rijp, al begin augustus. De vrucht moet snel gegeten worden, is slecht houdbaar en moet bij voorkeur ’s morgens vroeg als het koel is worden geplukt. Hij is friszuur van smaak en knapt in je mond. Geschikt om uit de hand te eten en voor gebruik in de keuken. Als je hem bewaart tot september is dat knappende er af en is hij melig van smaak. De boom groeit niet zo snel, maar is goed gezond mits zijn voeten droog blijven. Hij geeft al snel fruit en doet dat regelmatig, ieder jaar. De boom kan vrij groot worden, maar omdat hij op iedere onderstam veredeld kan worden is hij ook goed als struik te kweken. De boom doet het op iedere grondsoort goed.
Tulpappel
vroeg rijp, slecht houdbaar
Bloei
half april - eind april
Kleur
groen
Smaak
zachtzuur
Gebruik
handappel, verwerking in de keuken
Oogst
begin augustus - half augustus
Bewaarbaar
slecht
voorlezen