De Roem van Altena is de naam van een peervariëteit, net zoals Beurre Hardy, of Saint Rémy of Légipont. Omstreeks de jaren 1950 werd ze in Nederland gepromoot, alhoewel ze daar reeds meer dan een eeuw verspreid was en er algemeen ‘Poire Belge’ werd genoemd. Ook in België was ze toen al vele jaren gekend onder de naam ‘Bakpeer’.
De peer is een stoofpeer voor fijnproevers. Ze wordt omschreven als zacht van vlees en tamelijk zoet. Het vlees wordt in de kook mooi bruinrood. De peer beschikt over een uitstekende reputatie, ze is gemakkelijk van teelt en is gezegend met een grote en regelmatige vruchtbaarheid en een uitstekende bewaring. Bovendien groeide ze zowel als struik en als boom. De oorsprong van de Roem van Altena kan worden teruggevonden op het domein van gravin de Borchgrave d’Altena rond het kasteel van Bovelingen.
De Roem van Altena die in de Dorpsboomgaard Heino staat is een hoogstam, geplant in maart 2016.